Őshonos és védett állataink

Rendhagyó óra keretén belül 2023. szeptember 13-án a 6./A osztályos tanulók vetített képes előadást hallottak a Hortobágyon élő őshonos és védett állatokról.

Ezek az állatok szinte a honfoglalás korától velünk vannak és haszonállatokként élnek mellettünk. Valamennyi ilyen állat megtalálható a Hortobágyon, a nagy magyar pusztán. Tenyésztésükkel és gondozásukkal az itt élő pásztor emberek foglalkoznak, akiknek hű segítői és társuk a pásztorkutyák.

A tanulók megismerhették:

-a különböző fajtájú lovakat, magyar szürke szarvasmarhát, juhokat, vagy birkákat és sertéseket

-a különböző pásztoremberek segítőit, az őrző és védő, valamint a terelő kutyákat  (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor) és nem utolsó sorban a hasznos parlagi szamarat

Rátekintést kaptak a pásztoréletre, különös tekintettel az állatokkal való bánásmódra és nélkülönözhetetlen segítőikre, a pásztorkutyák alkalmazására. Külön említésre került a magyar szürke szarvasmarha, mely egykor a magyar gazdaság meghatározó részét képezte és napjainkban a tenyésztésük újra fellendülőben van.   

Tudásukat gyarapíthatták a tanulók a Hortobágyról, ezen belül a Hortobágyi Nemzeti Parkról, mint hazánk nagyalföldi részéről, amely a hajdúsági löszhát és a Tisza között terül el, és amelyet az UNESCO égisze alatt működő Világörökség Bizottsága 1999-ben, mint a Puszta világörökségi helyszínt, Világörökségi Jegyzékbe vette fel.

A szemléltetés alapjául korabeli színes képes levelezőlapok szolgáltak, melyek fényképek formájában dokumentum értékű életképeket, tájképeket jelenítettek meg a pusztáról és háziállatairól. Az előadást a tanulók nagy figyelemmel és érdeklődéssel fogadták.

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola