Könyvtár

Valahányszor kinyitsz egy könyvet és elolvasod,

egy fa elmosolyodik, mert látja, van élet a halál után.

Iskolánk könyvtára tanterem méretű, az alagsorban található, hangszigetelt helyiségben, szabadpolcos berendezéssel. Jelenleg közel 7000 kötet található itt, nagy része kölcsönözhető, a többi helyben használható kézikönyv. Nyitva tartási ideje a használók igényéhez igazodik.

Az iskolai könyvtárban mód nyílik olvasóvá nevelésre, tehetséggondozásra, a szabadidő hasznos eltöltésére, szakórák megtartására, tanórák szakmai anyaggal való segítésére.

A könyvtárban lehetősége van a gyerekeknek és a felnőtteknek olvasni, tanulni, kölcsönözni, de tanórák, foglalkozások tartására is alkalmas. Több iskolai verseny megtartásának is helyszíne. Amíg a kisebbek kezdetben a könyvtárhasználattal ismerkednek, addig a nagyobbak már saját tapasztalataikat kamatoztatva önálló ismeretszerzésre készülnek fel.

Folyamatosan törekszünk a könyvtári állomány bővítésére egyre kevesebb pénz jut. A 2019/2020.- s tanévben helyben használható és kölcsönözhető társasjátékokkal is bővült könyvtárunk kínálata.

Tapasztalataink szerint a könyvtár látogatói elsősorban az alsós gyerekek, akik a délutáni nyitva tartás alatt szívesen nézelődnek, olvasgatnak, szereznek új ismereteket, egymásnak is ajánlva általuk megismert kiadványokat. Az elsősök számára foglalkozásokat szervezünk, ahol bemutatjuk a könyvtár használati rendjét. A könyvet kölcsönző tanulók többsége alsós gyerek. A felsős tanulók szívesen használják fel a könyvtár csendjét önálló tanulásra, ismereteik gyarapítására.

Szeptemberben, a Népmese napján Benedek Elekre emlékezünk, a gyerekek számára feledhetetlen programot ajánlva és az iskolai hagyományokat követve. Ezzel indul az iskolai év a könyvtárban, amit havi bontásban számos aktuális program követ év végéig.

A könyvtárhasználók tudásának gyarapítását segíti még a technika, számítógép, internet használata, videofilm és DVD megtekintése, CD lemezek meghallgatása.

Célunk a továbbiakban is az, hogy minél több olvasó gyerek használja az iskolai könyvtárt és vegye igénybe annak szolgáltatásait.

Kovács Judit

könyvtáros

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola