Kategória: Hírek, események

„Bocskai hajdúi”: győztesek jutalma a 175 éves jubileumon

„Bocskai hajdúi”: győztesek jutalma a 175 éves jubileumon

2023. május 31-én a Kossuth laktanyában történelmi vetélkedőt tartottak a dandár névadójáról, Bocskai Istvánról „Bocskai hajdúi” címmel. Ez a rendezvény része volt annak a programzáró napnak, amely az egész tanévet átfogó, közös munkát zárta le, amelyet a dandár és a Debreceni Tankerületi Központ végzett a 2022-es és 2023-as tanévben a Honvédelmi és Hazafias Nevelési Program keretében.

Iskolánk csapata a vetélkedőn I. helyezést ért el. A csapat tagjai Hegyesi Péter és Kulik Norbert 7. a osztályos tanulók voltak, akik a könyvjutalom mellett az első három helyezett csapattal együtt egy  jutalom kiránduláson is részt vehettek.  A kirándulási lehetőséget  felajánlásként kapták a Bocskai István Bajtársi Egyesület és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségétől.

 A kirándulás Pákozdra, a Katonai Emlékparkban 700 fő részvételével megrendezett eseményre kalauzolta el a résztvevőket 2023. szeptember 9-én.

A gazdag programkínálat mellett megtekinthették az emlékpark egyes helyszíneit, kiállításait: a Mészeg- hegyi Obeliszket, a Magyar Békefenntartók Emlékművét, a Pákozd-sukorói csata Emlékkiállítást, Móga János altábornagy mellszobrát, Vilmos huszár szobrát, az aradi vértanúk faragott emlékoszlopait, az I. világháborús tiszti barakkot és lövészárkot, a sorkatonaság történetét és a békefenntartást bemutató kiállítást. A gyerekek kipróbálhatták a helikopter szimulátort, a lézer céllövészetet, gyermekjátékokat, az alaki kiképzést az 1848-as „harczalaki” szabályzat alapján, és tesztelhették tudásukat történelemből. A feladatok megoldásáról pecsétes igazolást kaptak az egyes állomásokon, majd a nap végén a Kisbajtársi Sátorban meglepetés ajándékot vehettek át. A szervezők ebéddel, egy nagyon finom babgulyással is vendégül látták őket.

Köszönjük, hogy jelen lehettünk.

Könyvtárlátogatás a Méliuszban

Könyvtárlátogatás a Méliuszban

2023. szeptember 7-én a 7.a és 7.b osztály a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárba látogatott.

Előadást hallgattak meg abból az alkalomból, hogy 500 éve, 1473. június 5-én jelent meg az első nyomtatott könyv, a Budai Krónika (Chronica Hungarorum). Alkotója Hess András volt, akit Itáliából hívtak Magyarországra, hogy korábbi források felhasználásával örökítse meg a magyarok történetét. A nyomda felállításának szorgalmazója és fő mecénása Vitéz János esztergomi érsek, a híres bibliofil lehetett. A Budai Krónika példányszáma a korabeli gyakorlat alapján 240 lehetett. Jelenleg 10 példány holléte ismeretes, ezek közül csak 2 van Magyarországon.

Köszönjük, hogy lehetőségünk volt részt venni az előadáson.

Nyári nyitva tartás

Nyári nyitva tartás

Iskolánk a nyári szünet ideje alatt az alábbiak szerint tart nyitva:

2023. július 3-től július 14-ig 6 órától 14 óráig

2023. augusztus 7-től augusztus 18-ig 6 órától 14 óráig

Intézményünk 2023. július 17-től augusztus 4-ig zárva tart, de vezetői ügyeletet tartunk 2023. július 19-én és 2023. augusztus 2-án 8 órától 13 óráig.

Határtalanul – Tanulmányi kirándulás Erdélyben

Határtalanul – Tanulmányi kirándulás Erdélyben

Erdélyi utunk során rengeteg csodás helyen jártunk, és sok-sok élményben volt részünk. Ez alatt a hat nap alatt ezernyi helyet barangoltunk be, és megszámlálhatatlan érdekességet láttunk.

Az első napon a kora reggeli indulás után Bánffyhunyad református templomával ismerkedtünk meg. Szerencsére délután volt időnk kipihenni a hosszú út fáradalmait. 

A második nap is figyelemre méltó helyeken jártunk. Voltunk Gyimesbükkön, ahol a történelmi Magyarország 1000 éves határa mára már zarándokhellyé nőtte ki magát. Csíksomlyón a kegytemplom lenyűgöző volt, amely napjainkig a magyarság egyik legfontosabb kultúrtörténeti értékévé vált. Építéséhez a törökverő Hunyadi János is hozzájárult. Benne a Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobor a templom legértékesebb része, amely a Mária-zarándoklatok központja. 2,27 m magasságával a világon ismert kegyszobrok legnagyobbika. Csíksomlyóról utunk Csíkszentsimonra vezetett, ahol a Csíki chips gyárat látogattuk meg. Számunkra a legizgalmasabb az volt, hogy hogyan készül a sokak által fogyasztott termék. 

A következő nap nagyon be volt táblázva, rengeteg jobbnál-jobb programon vettünk részt. Először megnéztük az elárasztott Bözödújfalut, ahol egy érdekes tárlatvezetést hallhattunk egy vicces, barátságos embertől, aki a következő célunkhoz is elkísért, ami a kőrispataki szalmakalap múzeum volt. Itt a csomó élmény mellett még egy lángost is kaptunk, amelyhez foghatót még nem sok helyen ettünk. A délutánt a Petőfi emlékmúzeumban töltöttük Fehéregyházán, majd este egy folklór esten vettünk részt, ahol a program összes résztvevője és kísérője jelen volt. A későbbi beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy a negyedik nap lesz a legérdekesebb és a legjobb.

A helyek, ahol jártunk, sokkal de sokkal gyönyörűbbek voltak, mint ahogy valaha is elképzelhettük volna. A napot a Békás-szorosnál kezdtük, ahol elkapott egy kicsit az eső, de szerencsére a hét többi napját mindig jó idő jellemezte. Maga a szoros csodálatos volt, mindenkinek nagyon tetszett. Következő megállónk a Gyilkos-tó volt, ahol elgondolkodhattunk, vajon melyik legenda lehet igaz a tó kialakulásáról. Délután a Medve-tavat és annak környékét fedeztük fel.

Az ötödik napon is temérdek sok program és látnivaló volt. A napot Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál kezdtük, ahonnan a korondi iskolába mentünk. Jó volt látni a hasonlósagokat, valamint a különbségeket az ottani és az itteni oktatási intézmények között. Ebédre házi készítésű pityókás kenyeret ettünk, ami mindenki szerint mennyei volt. Ebéd után egy kis szekerezés következett, és közben megnéztük a házi készítésű szörpöket és lekvárokat. A délutánt a sófeldolgozóban folytattuk Korondon. Hazafelé úton is volt még élmény, elmentünk Marosvásárhelyre, ahol sétáltunk a belvárosban.

Az egész hét tele volt élményekkel, mindenki ki tudott kapcsolódni ez alatt a 6 nap alatt. A szervezéssel is elégedettek voltunk, szép és tiszta buszon utazhattunk. A szállás is tökéletes volt, elvárásainkat sokszorosan túlszárnyalta! Köszönjük ezt az élményekkel teli hetet!

A 7.a osztály és a kísérő pedagógusok nevében:

Csobán Levente

Erdélyi utunkon sok mindent éltünk át és tapasztaltunk meg. Programjaink sokszínűek és jól megszervezettek voltak.

Hosszú utazás után Korondra megérkezve, szállásadóink nagyon finom étellel és szép, tiszta szobákkal vártak bennünket.

Másnap ellátogattunk az 1000 éves határhoz, ahol még egy kis barlangba is bemehettünk.

Kedden Csíksomlyóra utaztunk, ahol megnéztünk egy templomot és még a Csíki chips gyárba is betekinthettünk.

A többi nap sem unatkoztunk. Jártunk szalmakalap múzeumban is, ami előtt Lajoska nevű idegenvezetőnk az elárasztott falu történetét ismertette meg velünk, majd a Petőfi síremlékhez is eljutottunk.

Ezután mentünk át a múzeumba, ahol nem csak a búza feldolgozását nézhettük végig, de fonatokat is készítettünk szalmából és a látogatás végén még helyileg készített lángost is kaptunk!

Csütörtöki napunkat is nagyon élveztük, hiszen ekkor néztük meg Erdély legszebb helyeit: a Békás-szorost, a Gyilkos-tavat, és végül a Medve-tavat. A buszút sem volt unalmas, mert az évfolyamunkat kalauzoló idegenvezető, Márk mindig mesélt érdekességeket arról a helyről, ahová éppen tartottunk.

A pénteki napunkat is aktívan töltöttük. Tamási Áron sírját látogattuk meg, majd lovas kocsiztunk, és házilag készített pityókás cipót ettünk.

Végül szombaton hazafelé jövet, Marosvásárhelyen sétálhattunk és fagyizhattunk a Rózsák terén.

Amellett, hogy remek programokon vettünk részt, nagyon sok helyi ételt kóstolhattunk meg és rengeteg új élményt is szereztünk.

Hálásan köszönjük a lehetőséget.

A 7.b osztály és a kísérő pedagógusok nevében:

Ökrös Panna

Diákönkormányzati nap

Diákönkormányzati nap

Utolsó tanítási napunkon, június 16-án rendeztük meg a diákönkormányzati napot. Az eseményt a nyolcadikosok bolondballagása nyitotta, majd az osztályok táncos-, zenés, dramatikus bemutatóiban gyönyörködhettünk. A kiemelkedő sporteredményekért intézményünk vezetői osztották ki az igazgatói dicséreteket.

Gyermeknapi napközis délután

Gyermeknapi napközis délután

2023. május 26-án gyermeknapi napközis délutánon vett részt iskolánk alsó tagozata.

A délutánt Farkas Anna Flóra nyitotta meg. Aerobikozni hívta a kicsiket és nagyokat. Bemelegítés után a gyerekek próbára tehették magukat a biciklis akadály pályán, célba dobtak, kézművesedhettek, foci, kiütő és tollas bajnokságot rendeztek, csillám tetoválást és arcfestést kaptak valamit végig mehettek a tornateremben rendezett Exatlon pályán is.

Rendhagyó óra

Rendhagyó óra

Debrecen közlekedési rendszerének kialakulása, fejlődése a kezdetektől napjainkig dióhéjban.

Rendhagyó óra keretében az 5.b osztályos tanulók sok ismeretet szereztek Debrecen közlekedésének történetéről. A kezdetektől napjainkig követhettük nyomon. A sok kivetített fénykép segített elképzelni a korábbi idők közlekedési eszközeit.

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola