Kategória: Hírek, események

Adventi készülődés

Adventi készülődés

Advent a várakozás, a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszak. Ilyenkor kezdünk készülődni az ünnepekre, díszítjük a lakásokat, tantermeket. Koszorúkat készítünk, hogy advent első vasárnapján meggyújthassuk az első gyertyát.

Iskolánkban hagyomány, hogy tanulóink minden évben adventi délutánon vesznek részt, melyre ebben a tanévben 2020. november 25-én került sor.

Idén az első osztályosok papírtányérból koszorút, só-liszt gyurmából díszeket és Mikulás figurákat készítettek. A másodikosok adventi mágnes- és gipszfigurákkal, illetve karácsonyi képeslapokkal lepték meg szüleiket. A harmadik évfolyamosok karácsonyi szalvétatartóval és Nyalóka Rudival örvendeztették meg szeretteiket. A negyedikesek karácsonyfadíszeket és Mikulás dobozokat készítettek. Az ötödik és hatodik évfolyamos gyerekek pedig a „Legyen minél szebb karácsony” és „Mikulás, karácsony” című foglalkozásokon vettek részt.

A délután kellemes hangulatban, vidáman telt, melyet a fotók is bizonyítanak.

Budai Ágnes

(A képre kattintva a többi felvétel is megtekinthető!)

Boldogságórák – az optimista gondolkodás gyakorlása

Boldogságórák – az optimista gondolkodás gyakorlása

Kisiskoláskorban kiemelten hangsúlyos az optimista hozzáállás kialakítása, amely hozzásegítheti a gyermekeket a derűlátó, bizakodó és cselekvőképes felnőtté váláshoz.

Az optimista életfelfogás terjesztése érdekében a második osztályos tanulók montázs technikával elkészítették az osztály sólyom madarát. Ezután összegyűjtöttük azokat a pozitív tevékenységeket és elfoglaltságokat, amelyeket madártávlatból akkor láthatna, ha az iskola felett átrepülve rápillantana a csoportra. Az alkotás címe: Sólyomszemmel.

A negyedik osztályos tanulók pedig egy rendkívül okos óriás, Opti Miska jó tanácsait, biztatásait összegezték. Miska „arról volt híres”, hogy azonnal észrevette az élet napos oldalát és bölcs tanácsokkal látta el a hozzá fordulókat.

Kürthyné Rumi Henriette

A Magyar Népmese Napja

A Magyar Népmese Napja

MESÉLTÜNK         RAJZOLTUNK        MORZSOLTUNK            VERSENYEZTÜNK

A Magyar Népmese Napját ünnepeltük szeptember 30-án az Ibolya Utcai Általános Iskolában.  A nap kezdetén egy rövid köszöntő után meghallgattuk az „Egyszer volt Budán kutyavásár” című magyar népmesénket, mely egyfajta hangulatteremtő meseként szolgált, ugyanis mi is megrendeztük a saját „kutyavásárunkat”. A gyerekekkel közösen megszavaztuk az iskola legszebb plüss kutyáját: elsőnek osztályszinten hirdettünk eredményt ezt követően pedig iskolaszinten.

A napközis délután sem volt egyhangú. A délután témája a „Kígyókirály gyűrűje” című népmese köré fonódott. A gyerekekkel rajz versenyen, illetve egy állomásokra bontott akadályversenyen vetélkedtünk. Az akadályok valamilyen úton-módon kötődtek a népi mesemondás színtereihez. Egyik helyen kukoricát morzsoltunk másik helyen pedig kukoricacsövet dobáltunk kaskába, de volt olyan állomás is, ahol csutkából dzsenga várat építettünk és ahol régi tárgyakat ismerhettünk fel. Nem maradhattak ki, a magyar szólások-közmondások sem, hiszen az egyik állomáson ezekkel játszottunk. Az egész vetélkedőt egy pontgyűjtő füzet foglalt össze, melyet mi készítettünk el s ezzel a kis mesebeli „tarisnyával” utazva gyűjtöttük be az állomásokon szerzett pontokat. Így emlékeztünk MI, azaz Ibolyások, szeptember 30-ára, Benedek Elek születésnapjára – A Magyar Népmese Napjára.

A mese hősei folyton mozgásban, “úton” vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Nem is ott keresik. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek.                                                                                                – Boldizsár Ildikó

Jövőre is találkozunk! Üdvözlettel: Gombos Ádám

Ti írtátok:

„Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen a régi rocska.” 3/a

„A kedvenc feladatom a kukoricadobálás volt.” 2/a

„Szerettem volna, ha nem kellett volna maszkot hordani.” 3/a

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól tudok dobni.” 1/c

„Érdekes volt, hogy visszatérhettem a régi világba.” 3/a

„Érdekes volt, hogy ilyen sok régi tárgyat megismerhettem.” 3/a

„Az állomásokon végig jártuk azt az utat, amin a szegénylegény ment keresztül a mesében. Nagyon élveztük a feladatokat. Kedvenceim közé tartozott: a kukoricacsutkából való dzsenga építés és a régi tárgyak felismerése, de mindegyik feladat ötletes volt.” 3/a

       

   

Országos pályaorientációs vizsgálat a nyolcadik évfolyamon tanulók számára

Országos pályaorientációs vizsgálat a nyolcadik évfolyamon tanulók számára

Kedves Tanítványaink!

A vizsgálat elvégzéséhez kattintsatok IDE!

A megjelenő oldalon a “Kitöltöm a kérdéssort” gombra kell kattintani. Ezután minden kérdésre válasszatok a felajánlott lehetőségek közül.

Az összes kérdésre való válaszadás után lehetőségetek van elküldeni az eredményt a saját e-mail címetekre, de akár a szülők e-mail címére is továbbíthatjátok. A kettő nem zárja ki egymást.

Nagyon fontos! A vizsgálati kérdőív lezárásaként igazolnotok kell önmagatokat a kapott kódok segítségével. Ehhez kattintsatok a “A kitöltés igazolása” gombra és írjátok be a lapon található kódot. Erre az igazolásra egyszer mindenképpen szükség lesz.

Amennyiben otthoni környezetben szeretnétek újra kitölteni a kérdéssort, akkor ezt mindenképpen megtehetitek.

Jó munkát kívánunk mindenkinek!

Boldogságórák – Hála

Boldogságórák – Hála

Intézményünk pályázott az Örökös Boldog Iskola cím elnyerésére a 2020/2021-es tanévre.

A Boldogságórák első témája a hála gyakorlásának feldolgozása volt. A hála, a hálás gondolkodásmód segít felismerni és értékelni életünkben a jó dolgokat, és ezáltal oldja a feszültséget.

A második osztályos tanulókkal megbeszéltük azokat a hálaforrásokat, amelyek a hála érzésével töltenek el bennünket, majd elkészítettük az osztály „Leghálásabb pillanatok” című tablóját. A harmadik osztályosokkal pedig egy képzeletbeli tervező csapatként „Hála érdemrendet” alkottunk. Az óra, a Háladal éneklésével zárult.

Kürthyné Rumi Henriette

 

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola