„Bocskai hajdúi”: győztesek jutalma a 175 éves jubileumon

2023. május 31-én a Kossuth laktanyában történelmi vetélkedőt tartottak a dandár névadójáról, Bocskai Istvánról „Bocskai hajdúi” címmel. Ez a rendezvény része volt annak a programzáró napnak, amely az egész tanévet átfogó, közös munkát zárta le, amelyet a dandár és a Debreceni Tankerületi Központ végzett a 2022-es és 2023-as tanévben a Honvédelmi és Hazafias Nevelési Program keretében.

Iskolánk csapata a vetélkedőn I. helyezést ért el. A csapat tagjai Hegyesi Péter és Kulik Norbert 7. a osztályos tanulók voltak, akik a könyvjutalom mellett az első három helyezett csapattal együtt egy  jutalom kiránduláson is részt vehettek.  A kirándulási lehetőséget  felajánlásként kapták a Bocskai István Bajtársi Egyesület és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségétől.

 A kirándulás Pákozdra, a Katonai Emlékparkban 700 fő részvételével megrendezett eseményre kalauzolta el a résztvevőket 2023. szeptember 9-én.

A gazdag programkínálat mellett megtekinthették az emlékpark egyes helyszíneit, kiállításait: a Mészeg- hegyi Obeliszket, a Magyar Békefenntartók Emlékművét, a Pákozd-sukorói csata Emlékkiállítást, Móga János altábornagy mellszobrát, Vilmos huszár szobrát, az aradi vértanúk faragott emlékoszlopait, az I. világháborús tiszti barakkot és lövészárkot, a sorkatonaság történetét és a békefenntartást bemutató kiállítást. A gyerekek kipróbálhatták a helikopter szimulátort, a lézer céllövészetet, gyermekjátékokat, az alaki kiképzést az 1848-as „harczalaki” szabályzat alapján, és tesztelhették tudásukat történelemből. A feladatok megoldásáról pecsétes igazolást kaptak az egyes állomásokon, majd a nap végén a Kisbajtársi Sátorban meglepetés ajándékot vehettek át. A szervezők ebéddel, egy nagyon finom babgulyással is vendégül látták őket.

Köszönjük, hogy jelen lehettünk.

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola