A Boldogságórák hatodik témája: A megküzdési stratégiák feldolgozása

Életünk során a megrázkódtatások és traumák előfordulása szükségessé teszi a megküzdési stratégiák elsajátítását és gyakorlását. Fontos, hogy a gyermekeknek legyenek megküzdési módszerek a tarsolyukban annak érdekében, hogy a megfelelő módon tudják kezelni nehézségeiket.

A harmadik osztályosok által elkészített „Erősségeink” című tablón illusztráltunk olyan tipikus megküzdési módokat, amelyek az egyén szerint az egyes gyermekeknek meglévő erősségeit szimbolizálja.

                  

Az első osztályosokkal a „Hol érzem a feszültséget?” című játékban különböző színekkel megjelenítettük és érzékeltettük melyek azok az érzelmek, amik kiváltották a negatív érzéseket, és milyen technikákkal tudjuk ezeket semlegesíteni.

        

 Hatodik osztályban arról beszélgettünk, hogy miért hasznos megtanulnunk megküzdeni az elénk kerülő nehézségekkel. Mit tanulhatunk ezekből a helyzetekből?

Csoportokban dolgozva egy-egy elképzelt szituációt dolgoztak fel a gyerekek. Kinek milyen megoldása van egy-egy kellemetlen esetben? A megküzdéseket két nagy csoportba soroltuk.

Egy feszültségmérő skála segítségével próbáltuk felmérni, hogyan alakul a lelki állapotunk egy hét folyamán. Különböző praktikákat gyűjtöttünk a rossz érzések kezeléséhez és elkerüléséhez.

A képre kattintva további fotók érhetők el.

Kürthyné Rumi Henriette, Kovács Judit

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola