Fenntarthatósági Témahét

A környezettudatosság évében, a Fenntarthatósági Témahét keretében 2018. április 23-27. között iskolánk tanulói változatos programokon vehettek részt.

Április 23-án az alsós osztályok könyvtári foglalkozások keretében hallhattak a fenntarthatóságról a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Libakerti Fiókkönyvtárában Czeglédi Erika könyvtárvezető előadásában.

Az újrahasznosítás érdekében, jó állapotban lévő, de már a családok számára fölöslegessé vált könyveket és ruhákat gyűjtöttek a gyerekek valamennyi évfolyamon.

Április 24-én a Zöld Kör kiállítását nézhettük meg az aulában, majd az alsós gyerekek „Öko-játszóházban” szerezhettek ismereteket. Két értékes előadáson vettek részt 4. osztályos tanítványaink, ahol szakavatott előadók, Gyarmathy István és Váradi Zoltán beszéltek a szelektív hulladékgyűjtésről és az élővilágbarát kertről. Az aulában megtartott programot iskolánk rajztanára, Maklaga Jánosné által készített dekoráció színesítette.

Az osztályok tablókat készítettek, melyekből kiállítást rendeztek. A téma gazdagságát bemutatva felhívták társaik figyelmét arra, hogy a fenntarthatóság miért fontos mindenki számára.

2018. április 26-án, a tornateremben került sor Andrejkovics Anita sajtkészítő előadására, aki szóban és képben mutatta be a sajtkészítés titkát. A program végén valamennyi osztály sajtot kóstolhatott, összehasonlíthatták, hogy sajt és sajt között mekkora lehet a különbség.

Minden osztály részesült az AKSD által felajánlott „Hulladékhasznosítás” című kiadványból, melynek célja „a diákok, és rajtuk keresztül a teljes lakosság környezettudatosságának erősítése, a hulladékhasznosítás jelentőségének bemutatása.”

A 4. b osztály tanulói az AKSD telephelyét meglátogatva láthatták az újrahasznosítás folyamatát. Az ott tapasztaltak alapján javasolják mindenkinek az iskolai papírgyűjtésben való aktívabb részvételt, mely egyben a fák védelmét is szolgálja.

Pénteken került sor „A fizika mindenkié” című program lebonyolítására, melyben pedagógusok és tanulók mutattak be fizikai kísérleteket az osztályuk közösségének, ezzel is népszerűsítették ezt a tantárgyat.

A programfelelős, Magyar Sára tanítónő felajánlása zárta a témahetet: az iskola kertje gazdagodott több tő nyári orgonával.

(A képekre kattintva megnézhetők a fotók.)

Magyar költészet napja

Hagyományainkhoz híven április 11-én az iskola tanulói a költészet napja alkalmából magyar költők verseit szavalták. Reggel 8 órától délután 16 óráig keltek életre a költemények. A program nagy élményt jelentett mindenkinek.

( A képre kattintva megnézhető a fotóalbum.)

IV. Országos Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencia

A Debreceni Tankerületi Központ által meghirdetett program célja, hogy a tanulók egyéni érdeklődésen alapuló, holisztikus szemléletű kutató munkáját támogassa, a tehetségük kibontakozását segítse, bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra.

A versenyre 5-8. osztályos tanulók nevezhettek egyéni, páros vagy 3 fős kiscsoportos formában, akik szabadon választott téma kutatását végezték mentortanáruk segítségével.  Munkájukról  kiselőadás keretében számoltak be, melyet a saját intézményükben iskolai fordulón is meg kellett méretniük.

Az eseményről készült fotók az alábbi linken érhetők el:

https://photos.app.goo.gl/YazOArFe3anCDtoX2

A legjobbak bekerültek a középdöntőbe, ahol iskolánkból 5 produkciót hallgatott meg a zsűri. Végül a Kölcsey Központban megrendezésre kerülő döntőben Kercseli Kálmán értékes előadását arany, Márta Anna nagyszerű munkáját ezüst oklevéllel díjazták. Mindkettőjük felkészítő tanára dr. Pásztorné Simon Erzsébet volt, akinek ezúton is köszönjük támogató segítségét.

Büszkék vagyunk rájuk, hiszen 495 induló pályázó közül érték el ezt a gyönyörű eredményt.