Szerző: --- ---

Olvasás Világnapja

Olvasás Világnapja

Szeptember 8-án az Olvasás Világnapja alkalmából az olvasás iránti szeretetünkről osztottuk meg a gondolatainkat ibolyás társainkkal az iskolarádión keresztül.

Miért jó olvasni?

  • Az olvasás bővíti a tudásunkat és az általános műveltségünket.
  • Egy jó könyv által sokkal élénkebb lesz a fantáziánk, jobban el tudunk képzelni történeteket, meséket, világokat.
  • Olvasni szórakozás, a legjobb időtöltés.
  • Izgalmas, kalandos élményekkel gazdagodhat személyiségünk. Beleélhetjük, beleképzelhetjük magunkat a történetekbe, a szereplők helyébe.
  • Egy regény által utazhatunk térben és időben.

A 3. és 4. évfolyam tanulói az 1-2. osztályosoknak olvastak fel kedvenc regényükből egy-egy részletet.

Ezen a napon indítottuk el az olvasási kihívást az osztályok számára.

Ezzel a programunkkal kezdetét vette tematikus évünk: az Olvasás éve.

Barangolás Felvidéken (2022. július 3-6.)

Barangolás Felvidéken (2022. július 3-6.)

Iskolánkból 32 tanuló és 3 pedagógus ingyenes tanulmányi kiránduláson vehetett részt Szlovákiában.

A Határtalanul Program keretében olyan helyeken jártunk, melyek régen Magyarországhoz tartoztak és a történelem során fontos állomásai voltak hazánknak. Utazásunk, amellett, hogy felejthetetlen élmény volt, egyben hasznos és ismeretterjesztő is. Napjaink esemény- és élménydúsan, jó társaságban, kitűnő hangulatban teltek.

Több történelmi helyszínt és nevezetességet is meglátogattunk. Idegenvezetőnknek köszönhetően megtudtuk történetüket és egyéb érdekes információkat róluk. Láttuk a késmárki és a szepesi várat, sétáltunk Kassán, Eperjesen, Poprádon, Ótátrafüreden és Lőcsén is. A szorosan egymás mellett álló színes épületek nagyon hangulatossá tették a város főteret. Megdöbbentett bennünket az ott található „szégyenketrec”, ahová egy teljes napra bezárták azokat az embereket, akik nem tartották be a város szabályait, azaz „szégyentelenül” viselkedtek. A Csorba-tó sem maradt ki a programból. A friss levegőben csodálhattuk az elénk táruló gyönyörű kilátást, a kristálytiszta tavat és a mögötte lévő magas hegyek csúcsait.

Esténként a szabadban beszélgettünk, zenét hallgattunk, néztük a csillagos eget és előkerültek a táskákba halmozott társasjátékok is.

A hazaút során beiktattunk egy viszonylag nehéz túrát a szádelői völgyben, de a végén megjutalmaztuk magunkat egy fagyival.

Szlovákia csodálatos, nagyon tetszett az egész kirándulás, remekül éreztük magunkat. Emlékezetes kalandokkal, új barátságokkal, szorosabb diáktársi kapcsolatokkal gazdagodva tértünk haza.

Szívesen utaznánk újra határon túli magyar területekre!

Köszönjük a lehetőséget!

Árva-Kis Hanga 7.b

Bodnár Diána 7.a

Ökrös Panni 7.b

Nyiri Szilárd 7.b

Diákönkormányzati nap

Diákönkormányzati nap

Hagyományunkhoz híven az utolsó tanítási napon megrendeztük a diákönkormányzat napját, melyre különböző produkciókkal készültek a gyerekek.
Akrobatikus és modern tánc, rap, vidám jelenet, fuvola játék, össztánc színesítette a programot. Sor került az egész éves sportteljesítmények díjazására, valamint a Bendegúz Tudásbajnokság eredményeinek kihirdetésére is.
Mindenkinek nagyon kellemes vakációt kívánunk!

Kovács Judit DÖK segítő pedagógus

Ki mit tud

Ki mit tud

2022. június 14-én délelőtt iskolánk alsó tagozatos tanulói  Ki mit tud-on vettek részt.
A fellépő gyerekek tánccal, hangszeres előadásokkal, énekkel és bábjátékkal szórakoztatták a lelkes közönséget.
A kis tehetségek bronz, ezüst  vagy arany minősítéseknek lettek boldog tulajdonosai.

Gyermeknap

Gyermeknap

2022. május 27-én, pénteken, az alsó évfolyam diákjai gyermeknapi játékos sportvetélkedőn vettek részt az iskola udvarán. Az intézmény minden diákjának hűsítő jégnyalókával kedveskedtünk, melyet ebéd után fogyaszthattak el. Ezután 14 órától vette kezdetét a program. A gyerekek aerobicoztak, kézműveskedtek, célba dobtak, kötelet húztak, biciklivel és rollerrel akadály pályán gurultak, aszfalt rajzoltak, lufit fújtak, udvart dekoráltak. A nagyobbak fociztak, illetve Exatlon pályán mérték össze tudásukat.

 

Fenntarthatósági Témahét (2022. IV. 25-29.)

Fenntarthatósági Témahét (2022. IV. 25-29.)

A 2021/2022-es tanévben a Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás, ezek mellett állandó témaként a hulladék, a szelektív hulladékgyűjtés.

A témahét célja, hogy a fenntarthatóság üzenete az iskolákból kiindulva eljusson a gyerekekhez és rajtuk keresztül a családokhoz, az egész társadalom felé.

A Fenntarthatósági Témahét megvalósítását a pedagógusoknak készült letölthető óravázlatok és egyéb tanári segédanyagok biztosították.

Iskolánk a témahét keretében az idén is kapcsolódott a Sulizsák elnevezésű országos programhoz, ahol már nem használt, de jó minőségű és tiszta ruhát gyűjtöttek a gyerekek. A szülők és a kollégák adományként mondtak le a felajánlásaikról, így 40750 Ft-tal támogatták az iskola célját, melynek segítségével korszerűsítésre kerül az iskolai rendezvényeken használt technikai berendezés.

A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület és a Virtuózok 2022. április 22-én a Föld napja alkalmából környezetvédelmi programot rendezett a Kölcsey Központban.
Iskolánkat három osztály képviselte ezen a rendezvényen: a 3. a osztály és a két ötödik.
Élményekkel, ismeretekkel gazdagodva érkeztek vissza a programon résztvevők.

A Fenntarthatósági Témahét keretében Gyarmathy István, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa, 2022. április 28-án érdekes és értékes előadással örvendeztette meg a 4. a osztály tanulóit.
Címe : Az élővilágbarát kert
Mit tehetünk a természet védelme érdekében?

A tanulók figyelmét maximálisan lekötötte a téma, a bemutatott videó filmek sokasága.
Az előadó saját tapasztalataira építette fel az ökoszisztémát felvonultató mondandóját.

Interaktív foglalkozás keretében beszélt arról, hogy mi veszélyezteti a biológiai sokféleséget.

Hasznos ötletekkel színesítette a gyerekek meglévő tudását arról, hogy miért célszerű élővilágbarát kertet létesíteni.
Gazdag képanyag segítségével mutatta be a rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök élőhelyét, táplálkozását, szaporodását. Az előadó kíváncsi volt a gyerekek véleményére és tapasztalataira is.
A foglalkozás legaktívabb résztvevői egy–egy kiadvánnyal gazdagodtak ezen a napon, melyet az előadó írt és szerkesztett, azaz Gyarmathy István.

A Föld napja alkalmából a témahét kínálta lehetőséget kihasználva kiállítást nézhettek meg és véleményezhettek a tanulók, osztályok.
Íme néhány vélemény a számtalan közül :

1. évfolyam

Védjük meg együtt a természetet!

2. évfolyam

Megvédem a Földet, mert nagyon szeretem: fákat ültetek, nem szennyezem.

3. évfolyam

Óvnunk kell a környezetünket, hogy a bolygót megőrizzük az utókor számára. Mindenki, még a gyerekek is sokat tudnak tenni azért, hogy a világon sokáig fennmaradjon az élet.

4. évfolyam

Óvjuk a Földet, vagy mi is kipusztulunk!

5. évfolyam

Ijesztő belegondolni, hogy a Föld pusztításában mi is részt veszünk nap, mint nap. Ideje lenne
kilépnünk a komfortzónánkból és kis „áldozatot” hozni a cél érdekében.

7. évfolyam

A kiállítás megmutatja az emberiség hibáit, amelyeket még rendbe lehet hozni.

A kiállítás elgondolkodtató képei, melynek forrása az Internet:

A képre kattintva az album megtekinthető.

Theme: Overlay by Kaira 2019. Minden jog fenntartva.
Ibolya Utcai Általános Iskola